Een vorig leven in de 2e Wereldoorlog – het wonder van vergeving

Het wonder van vergeving – heet het boek van Willem Gloudemans dat ik in een opwelling nog snel in mijn koffer stopte, op weg naar mijn schrijfretraite. Het was een boek dat ik ooit had gekocht maar nog nooit had gelezen. Vandaag bladerde ik er doorheen en ik voelde een intense rust over me heen komen. Het was precies wat ik nodig had.

De afgelopen periode mocht ik tijdens een meditatie in een van mijn zielenreizen, kennismaken met de mijn vorige leven uit de tweede wereldoorlog. Een leven waarin mijn huidige tweelingziel, toen ook al mijn zielsliefde was. Een leven wat eindigde in een concentratiekamp waar ik werkte als gevangen genomen verzetsstrijdster die uiteindelijk stierf aan uitputting. Dat was wat ik meegekregen had tijdens een sessie bij reïncarnatietherapeute Marianne Notschaele, in de zomer van 2010.

Nachtmerries over oorlog – een vorig leven

Destijds kampte ik met steeds terugkerende nachtmerries over oorlog. Altijd werd ik in mijn dromen achtervolgd en was ik op de vlucht. Steeds werd ik badend in het zweet wakker. De nacht voor deze sessie droomde ik weer over de oorlog, maar deze keer zag ik mezelf liggen in een houten schuur op een bed en besloot om niet meer te vluchten toen de soldaten aan de deur de boel in brand wilden steken. Sinds de sessie met Marianne zijn de dromen opgehouden. Daar was ik blij mee.

Een paar weken geleden zag ik vreemde beelden tijdens het samenzijn met mijn tweelingziel. Beelden van een bloedend hart, beelden van een pantser, beelden van een soldaat. Ik voelde een oneindig verlangen naar rust, stilte en het licht. De gevoel bleef ook na ons samenzijn hangen en ik voelde heel duidelijk dat dit niet met het nu te maken had, maar met het verleden. Een ander verleden dan dit leven. Het lukte me niet om het echt los te laten. Tijdens een meditatie vroeg ik aan mijn gidsen of ik de film mocht zien. Ik wilde weten waar dit over ging en wat er gebeurd was. Waar kenden wij elkaar van?

Mijn liefdesleven in de 2e wereldoorlog

Ik had tijdens een eerdere sessie met mijn Taoistisch genezer al ontdekt dat er nog oude energieresten in mijn borst zaten van de oorlog. Daarover schreef ik in deze blog. Ik wist toen nog niets van mijn liefdesleven uit die tijd en dat mijn tweelingziel er bij betrokken was. Toen mijn gids er zeker van was dat ik het aankon en er klaar voor was, mocht ik ‘de film zien’.

Ik zag hoe wij elkaar leerden kennen, hoe hij als soldaat die mij opgepakt had tijdens een routine controle, me in een vrachtwagen vol opgepakte mensen naar Polen vervoerde. Ik zag hoe hij verliefd op me werd en hoe ik mijn vrouwelijkheid gebruikte om invloed uit te oefenen op mijn gevangenschap. Ik zag hoe we die nacht samen doorbrachten, hoe ik alles qua vrouwelijkheid inzette om hem aan me te binden en hoe onze zielen uiteindelijk met elkaar versmolten tot een groot gouden licht. Hij was het die ervoor zorgde dat ik in de ziekenboeg terecht kwam om daar te werken en zo ontsnapte ik aan de dood.

Hij miste me, wendde zijn invloed aan in de organisatie en klom hogerop en besloot uiteindelijk me achterna te reizen, niet wetende wat hem werkelijk te wachten stond. Hij schrok zich wezenloos en voelde zich verraden want hij moest nu wel meedoen aan de waanzin van dood en verderf die hij ontmoette in het concentratiekamp. Ik ontmoette de uitzinnige woede en de haat. Hij voelde dat hij vast zat in een regime waar hij niet achter kon staan. Was er een uitweg? De enige vlucht was in elkaars armen, de vele nachten waarin we onszelf verloren in elkaar en vluchtten in het licht van onze liefde. Het was de enige plek waar schuld en onschuld, waar het er niet toe deed wie dader en slachtoffer was.

De dood als verlossing

Zijn onmacht, frustratie en boosheid zorgden voor haat, pijn en geweld waar vele anderen slachtoffer van werden. Slachtoffers die mij vroegen te helpen om dit te stoppen, om nog meer slachtoffers te sparen. Ik verraadde mijn geliefde. Ik zorgde voor messen uit de keuken en zag hoe hij na een nachtelijk bezoek waarin we voor de laatste keer de liefde bedreven, door andere gevangenen neergestoken werd. Hij werd door andere soldaten naar de ziekenboeg gebracht en stierf in mijn armen met de woorden: ‘Wat hebben we er toch een ongelofelijk slechte en bizarre film van gemaakt’ en zijn belofte:  ‘in een volgend leven gaan we het heel anders doen’

Ik zag hoe moeilijk het was om mijn leven vol te houden nu ik niet meer kon vluchten in de tijdloze uren van licht en liefde. De harde wereld en slechte omstandigheden in het kamp eisten zijn tol. Ik teerde weg en werd ziek en uiteindelijk stierf ik zoals ik eerder had gezien in mijn droom.

Dader of slachtoffer?

In een uur tijd werd ik tijdens mijn zielenreis getuige van een leven waarin verleiding, seks, zielsliefde, haat, verdriet, verraad, moord, pijn en geweld bij elkaar kwamen. Waarmee ook het besef en de vraag: wie is er nu het slachtoffer en wie is de dader? Waren wij dit in dit leven niet allebei? Waren wij dit niet allemaal? Zijn wij niet allemaal slachtoffers en daders, schuldigen en onschuldigen, afhankelijk van de situatie waarin wij geplaatst worden? En als we het hebben over vergeving: wie moet dan eigenlijk wie vergeven?

Vandaag las ik in het wonder van vergeving en de zeven stappen die Willem Gloudemans uitgebreid beschrijft. Ik herken nu wat hij schrijft en ik voel hoe mijn ziel tot rust komt. Vergeving gaat verder dan erkenning. Vergeving vraagt erom jezelf te bevrijden van dat wat gebeurd is, het overstijgt het ego. Zolang we denken in termen van schuld schuldige dader, en daarmee onszelf aanwijzen als onschuldig slachtoffer, zal er niets veranderen in ons leven. Er is immers geen goed en fout, er zijn alleen acties en gevolgen, ervaringen dus.

Vergeving vraagt om in het nu te gaan staan, verantwoordelijkheid te nemen voor het nu en je te richten op hetgeen je nu gelukkig maakt. Wat kun je niet veranderen, wat heb je nu te accepteren en waar heb je nu werkelijk invloed op?

Zeven stappen van vergeving – Willem Gloudemans

De zeven stappen van vergeving zijn:

 1. Ik zie af van wraak en vergelding, ik kies voor acceptatie
 2. Ik zie af van haat en wrok, ik kies voor innerlijke gezondheid en vrede
 3. Ik zie af van slachtofferschap, ik neem de verantwoordelijkheid en kies voor mijn innerlijke kracht
 4. Ik zie af van veroordeling en beschuldiging en ben bereid onschuld te zien
 5. Ik zie af van beperkende zelfbeelden, ik identificeer me met mijn onkwetsbaarheid
 6. Ik zie af van ongelijkwaardigheid, ik kies voor verbinding en wederkerigheid
 7. Ik zie af van afgescheidenheid, ik open me voor de bewustwording van eenheid

Iedere stap biedt een mogelijkheid en ingang om tot vergeving te komen. Wil je meer weten over vergeving, dan is het boek ‘Het wonder van vergeving’ van Willem Gloudemans beslist een aanrader. Het leven is te mooi om je te wentelen in slachtofferschap. Als je het wilt zien, tenminste. Het helpt als je het leven kunt zien door een bril van liefde. Want  gezien vanuit licht en liefde, zijn we allen een en zijn er geen daders of slachtoffers: we zijn het allemaal.

Oftewel:

Alles is liefde.

 Ps: wil je meer lezen over ervaringen met vorige levens? Marianne Notschaele heeft veel boeken geschreven, bijvoorbeeld: Diehards in de war, over oorlog en reïncarnatie

Comments

 1. Harrie Linssen says

  Gek genoeg herken ik de zeven stappen van Willem Gloudemans op het moment dat ik ze hier lees. Ben me er nooit zo van bewust geweest maar merk wel dat ik veel aandacht aan deze stappen besteed. Een ander pad en toch eenzelfde uitkomst. Leven zit vreemd maar leuk in elkaar. dank je wel Leonie
  Harrie

 2. M. van Luinen says

  Ook ik ben een geïncarneerd mens vanuit de Tweede Wereldoorlog.
  Kreeg vreemde verschijnselen en klachten. In regressie bleek ik vergast te zijn in Auswitz samen met mijn pasgeboren dode kind.
  Ben genezen van mijn klachten door vergevingswerk d.m.v. het boek Een Cursus in Wonderen.
  Het boek van Willem Glaudemans is gebaseerd op De Cursus in Wonderen.
  De cursus in wonderen gaat heel diep en zit psychologisch zo goed in elkaar. Het is een doorgegeven boek en Jezus claimt hier de auteur te zijn. Wat ik onmiddellijk geloof gezien mijn ervaringen met het uitwerken van de Cursus in Wonderen.

 3. ewa litynska says

  Goedendag,

  Hoe of bij wie kwam u achter dat u vorige levens had, en hoe heeft u ze verwerkt?
  ik weet dat om daar achter te willen komen moet je in hypnose.

  ontvang graat uw antwoord.

  groetjes

  Ewa

  • Dag Ewa,

   Ik ontdekte het bestaan van vorige levens nadat ik in mijn leven heftige emotionele reacties vertoonde bij dingen waarvan ik wist dat het niets met NU te maken had. Ik ben toen bij een reincarnatietherapeut terecht gekomen en zij heeft me uitgelegd dat deze reacties te maken hadden met mijn leven in de tweede wereldoorlog. Ik had voorafgaande aan de sessies nachtmerries over de oorlog, en die verdwenen nadat het levenseinde van dat leven gezien was. Je hoeft er niet voor onder hypnose, het kan wel. Bij mij openbaarden de meeste levens zich na de ontmoeting met mijn onmogelijke liefde, een tweelingziel, waarna ik steeds na een contact met hem, in een soort regressie viel van een vorig leven: ik lag op de bank of op bed, en kwam in dat leven terecht waarbij ik fysieke en emotionele ervaringen had, en tegelijkertijd naar de film van dat leven keek. Als het gezien was, kwam ik weer terug in het hier en nu. Zo’n gebeurtenis kun je een regressie noemen, maar voor mij gaat het verder dan dit, omdat je ook fysiek de reacties vertoont bij de gebeurtenissen en de emoties ervaart. Ik noem een het Fysieke Energetische Reconstructie.

   Op 22 april geef ik een gratis lezing over vorige levens. Misschien interessant voor je. Ik lanceer dan ook mijn ebook Hemel en hel in vorige levens. Hier lees je er meer over. Voel je welkom! http://www.liefdedelen.nl/boeklancering-en-lezing-ebook-hemel-en-hel-in-vorige-levens-22-april/

Speak Your Mind

*