Mijn keuzes

Keuzes, keuzes

Er zaten twee tumoren in mijn borst en er was een uitzaaiing in een van de vijf verwijderde okselklieren. Ook waren er op de MRI nog twee plekjes te zien die te klein waren om te diagnostiseren. Ik vond het moeilijk om tegen de adviezen van de reguliere geneeskunst in te gaan, de enige wereld die me vertrouwd was. Het advies was een borstsparende operatie met bestraling, chemotherapie en hormoontherapie. Toch voelde ik dat er meer was, en dat chemotherapie voor mij niet de weg was. De ziekte en het overlijden van mijn broer zorgden ervoor dat ik echt in mijn angst schoot en door alle angsten ben heengegaan, inclusief mijn angst voor de dood. Het zorgde ervoor dat ik alle keuzes opnieuw zorgvuldig overwoog, niets was meer vanzelfsprekend.

Second Opinion

Ik heb een Second Opinion gevraagd in het AVL wat leidde tot een kleine wijziging: in plaats van een nieuwe operatie met volledig okselkliertoilet kon ik volgens hun nieuwste protocol ook de oksel laten bestralen met als verwachting minder lichamelijke klachten. Ik heb hier voor gekozen.

Reguliere en Spirituele Oosterse geneeskunst

Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om me wel te laten opereren en bestralen, maar heb chemotherapie en hormoontherapie afgeslagen. Ik volgde mijn innerlijk weten dat me zei het op mijn eigen manier te doen. Ik zocht hulp bij een NEI –therapeut die ook natuurgeneeskundig therapeut is. Zij heeft mij tijdens de bestralingsperiode en daarna geholpen met ondersteunende voedingssupplementen in de vorm van vitaminen en mineralen. Zij liet me ervaren dat mijn lichaam me duidelijk aan gaf wat het wel en niet wilde ontvangen met betrekking tot voeding. Ook kreeg ik via haar NEI-methode antwoord vanuit mijn onderbewuste op moeilijke vragen. Het lichaam weet zoveel meer als je je daarvoor open stelt.

Veranderingen in mijn lichaam

Na de operatie merkte ik dat mijn lichaam veel gevoeliger was dan ooit. Ik kreeg een weerstand tegen alcohol en witte wijn, wilde geen suiker meer eten en had een enorme behoefte aan groenten en fruit. Ik ontdekte het bestaan van groene smoothies en verminderde het eten van koolhydraten, vlees en koffie. Ik stopte met snoepen. Dit alles heeft namelijk invloed op je hormoonhuishouding en dus op mijn genezing want mijn tumoren waren hormoongevoelig. Bijkomend voordeel was dat ik door de veranderde eetgewoonten 7 kilo afviel en veel lekkerder in mijn vel zat.

Taoïstische Genezing en Gezondheid

Ook zocht ik naar manieren om zelf in de toekomst mijn lichaam gezond te houden. Ik ontdekte Ludwig Schutte, een Taoïstisch genezer die gespecialiseerd is in kanker en seksualiteit. Van hem krijg ik oefeningen om mezelf gezond te houden en mijn lichaam te benaderen vanuit het Taoïsme en de Oosterse geneeskunst. Deze is gericht op het gezond maken en houden van het lichaam. Hierin heb ik zelf als mens een grote invloed. Hij begeleidt me nu nog op weg naar genezing. Je kunt een van onze sessies zien in de uitzending van VPRO-thema over kanker en zelfmanagement waar ik als patiënt een bijdrage aan heb geleverd.

Stoppen met werken en focus op genezing

In de periode van behandelingen heb ik al mijn werkzaamheden als zelfstandig ondernemer opgezegd en van mijn spaargeld geleefd. Ik wilde al mijn aandacht richten op mijn genezingsproces. Ik gaf alle aandacht aan mezelf, sportte zoveel als ik kon en mogelijk was, gaf mezelf dagelijks Reiki, visualiseerde en werkte met gedachtekracht, was veel in de natuur, las me suf en hield me bezig met  het verwerken van het overlijden van mijn broer.