Levenslessen van mijn genezingsproces van borstkanker

Deze periode op mijn favoriete paradijsje Greenstones zijn inspirerend en nodigen me uit tot zelfreflectie. Deze keer neem ik de tijd om terug te kijken op mijn genezingsproces van borstkanker. Ik ben alweer een maandje lekker aan het werk en de borstontsteking is duidelijk op zijn retour. Dat mijn genezingsproces een transformatieproces voor mij is geweest is mij wel duidelijk. Wat zijn nu precies al die levenslessen die ik heb geleerd en nog interessanter: hoe integreer ik deze lessen in mijn werk en leven? Op welke manier kan ik mijn lessen delen met de wereld zodat ik er anderen mee kan inspireren of aan het denken kan zetten? Mijn leven blijft dus volop in beweging! Op dit moment zijn dit voor mij de belangrijkste lessen:

 1. Hou onvoorwaardelijk van jezelf, in alle facetten en situaties.  Voor mij betekent het volledig in verbinding zijn met mezelf, mezelf als centrum van het universum zien en van hieruit vanuit liefde delen en in verbinding zijn met de wereld. In het verleden stelde ik het belang van de ander vaak boven mijn eigen belang. Dat uitte zich in kleine dingen, zoals het snel nog even iets doen voor een ander: een mail beantwoorden, een telefoontje plegen in plaats van op tijd te gaan eten of te zorgen voor ontspanning. Nu weet ik hoe belangrijk het is dat alles in balans is: de liefde voor jezelf en de liefde voor je omgeving. Het betekent ook dat ik nieuwe keuzes maak in mijn werkleven. Hier lees je er meer over.
 2. Luister naar de boodschappen van je lijf, het geeft je alles aan. Mijn lichaam is een fantastische graadmeter gebleken. Door mijn genezingsproces sta meer dan ooit in contact met mijn lichaam. Het geeft aan waar ik behoefte aan heb qua eten en drinken, wat gezond voor me is en wat ik beter kan laten staan zoals suiker en witte wijn. Het zegt me wanneer ik moe ben en wanneer ik wil bewegen, rusten of oefeningen wil doen. Ik hoef er alleen maar naar te luisteren.
 3. Leef niet langer vanuit angst maar vanuit liefde.  Door mijn genezingsproces en door de ziekte en het overlijden van mijn broer, werd voor mij al heel snel duidelijk hoe energievretend het is als je leeft vanuit angst. Angst voor ziekte, voor pijn, voor dood, voor verlies, voor alles. Als reactie op angst proberen we het leven te controleren. Dat lukt niet, er is immers niets dat zeker is in dit leven, behalve dat het ooit eindigt. Ik heb geleerd te leven vanuit liefde en vertrouwen, waarbij ik steeds meer gebruik maak van mijn intuïtie. Het is heerlijk om hierop te durven vertrouwen en het opent nieuwe wegen.
 4. Ontdek het cadeau in je ziekte of lastige situatie en ga je angst aan.  
  De enige manier om jezelf te bevrijden van angsten is door je angst volledig aan te gaan. Waar zit de spanning of de pijn? Duik er als het ware in, luister naar de signalen van je lichaam. Ga het gesprek aan met jouw ziekte, angst of pijn. Dit kun je doen door met alle aandacht in het gevoel te gaan zitten dat het oproept en er als het ware doorheen te ademen als het te heftig wordt: blijf er met alle aandacht bij. Mediteren hierbij helpt en als het te lastig voor je is om het alleen te doen: vraag gerust hulp, je bent het waard! Er zijn genoeg counselors of therapeuten die je hiermee kunnen helpen. Mij heeft het geleerd dat er onverwerkte pijn zat op zielsniveau uit een heel ver verleden. Deze heb ik deels met hulp van andere mensen getransformeerd, waardoor ik mijn tumor energetisch verwijderd heb. Volledige genezing vindt immers plaats op verschillende niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.
 5. Geloof in het zelfhelend vermogen van je lichaam.  Door het lezen van de vele boeken die ik heb gelezen over kanker is een ding me duidelijk geworden: je lichaam kan meer dan je denkt. Goed voor je lichaam zorgen is hierbij belangrijk, zoals voldoende bewegen, ontspannen en gezonde voeding eten zoals groene smoothies. Wat  ook belangrijk is, is dat je gelooft in de behandelwijze waarvoor jij gekozen hebt en dat het helpt als je gebruik maakt van gedachtekracht en positief denken. Je bent wat je gelooft wie je bent.
 6. Geef aandacht aan de mensen die echt belangrijk voor je zijn. De band met mijn familie is tijdens mijn genezingsproces een stuk hechter geworden en de onvoorwaardelijke liefde en steun van mijn vrienden was verpletterend en indrukwekkend. Vaak zien we vriendschappen als iets vanzelfsprekends. Dat is het natuurlijk niet. Je hoeft niet te wachten op speciale gelegenheden met het laten weten hoe bijzonder je vrienden voor je zijn. Dat kun je iedere dag doen, te beginnen met vandaag.
 7. Durf groots te zijn en laat jezelf in volle glorie zien. Sja, hoe veilig is het niet om te doen wat iedereen doet, om je aan te passen aan wat je omgeving van je verlangt en om jezelf daarmee klein te houden? Mijn genezingsproces heeft me geleerd dat het belangrijk is dat je jouw missie durft te leven en dat je dit groots durft neer te zetten. Mijn missie is mensen te leren leven en liefhebben vanuit liefde en authenticiteit. Dat kan op vele manieren. Wie ben jij en wat heb jij de wereld te bieden? Laat jezelf zien! De wereld wacht op jouw unieke kwaliteiten. Durf groot te denken en ga er voor! Jullie horen in de toekomst nog veel van mij!
 8. Leef vanuit rust en vertrouwen.  
  Mijn leeftempo is een stuk lager geworden sinds ik leef vanuit rust en vertrouwen. Ik sta eerder op en start de dag met een meditatie of uitgebreid ontbijt in plaats van me te haasten en ik ga vaak eerder naar bed. Ik plan een langere tijd vrij tussen de middag zodat ik dat kan doen waar ik op dat moment behoefte aan heb: sporten, rusten of een lekkere verse soep maken. Alles wat vandaag niet meer lukt is voor morgen. Ik mag nu echt mens zijn van mezelf en nee: ik ben niet perfect (gelukkig). Dus als ik iets mis weet je waarom ;-)
 9. Zoek contact met de natuur. Het werkt helend. Het in de natuur zijn is voor mij bijzonder helend gebleken. Zeker in de periode rond de ziekte en het overlijden van mijn broer, merkte ik hoe heerlijk en rustgevend het was om in de natuur te zijn. Ook nu geniet ik van de natuur en merk ik dat het me inspireert bij het schrijven. Mediteren in de natuur geeft me vaak bijzondere antwoorden op lastige vragen. Het is ontspannend en geeft rust. Wie wil dat nu niet?
 10. Geniet van je reis en leef in het hier en nu. Je weet immers nooit wanneer je reis op houdt en iedere dag kan de laatste zijn. Gedurende mijn genezingsproces werd ik min of meer gedwongen om bij de dag te leven. Ik leerde om dankbaar te zijn voor alles wat er is en te genieten van de kleine dingen. Niet het einddoel is belangrijk, maar de weg er naar toe. Vergeet niet om er van te genieten van alles wat je leert op je pad en uit je waardering naar je omgeving. Enne…doe het met Liefde!

Speak Your Mind

*