Een dag van zachtheid voor mezelf

Vanochtend werd ik wakker van een nachtmerrie: ik was in het ziekenhuis beland waar artsen tegen mijn wil in mij tot een darmonderzoek wilden onderwerpen wat ik niet zag zitten. Ik was er immers voor een CT scan van mijn hoofd. Toen ik tegenstribbelde keken ze me meewarig aan, fluisterden tegen elkaar en probeerden ze me plat te spuiten. Voordat het kon gebeuren trok ik de spuit uit mijn arm en schreeuwde: zijn jullie helemaal gek geworden? Aan mijn lijf geen polonaise, dit is nergens voor nodig, ik ben gezond! Uitgeput werd ik wakker.

Ik zette de wekker op sleep om nog wat extra minuten slaap te veroveren. Tot mijn verbazing ging de droom door. In gesprek met een oude jeugdvriendin die verpleegkundige was, hoorde ik dat ik een insult had gehad en de hele boel in het ziekenhuis kort en klein had geslagen. De artsen wilden het zekere voor het onzekere en wilden daarom ook mijn darmen onderzoeken. Sja. In mijn droom gaf ik het verzet op en gleed ik in een toestand van berusting. Zo werd ik wakker. Wat een droom!

Ik droom natuurlijk wel vaker over mijn gezondheid. Ondanks dat ik alle vertrouwen heb in mijn gezondheid en de toekomst blijft het leren omgaan met de zekerheid van onzekerheid. Dat uit zich natuurlijk in mijn dromen. Als ik na een kop thee en een heerlijke warme douche eenmaal uit de sfeer van de droom ben, ben ik blij dat de dag rustig begint met aandacht voor mezelf en mijn lichaam. Eerst naar de lymflklierdrainagetherapie en aansluitend naar de chiropractor voor mijn chronische rug- en nekklachten.

Levenslessen en van jezelf houden

Ik raak met haar in gesprek over wat ik allemaal geleerd had van mijn genezingsproces, zoals het beter voor mezelf zorgen en niet langer willen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Ze vraagt me ‘Maar hoe doe je dat dan? Want dat wil ik ook leren en ik vind het soms zo moeilijk en ik wil er niet eerst borstkanker voor hoeven te krijgen.’ Ik dacht even na en antwoordde: ‘ik denk dat het er uiteindelijk over gaat dat je leert om onvoorwaardelijk van jezelf te houden.  Je kunt nooit altijd aan alle verwachtingen van anderen voldoen en tegelijkertijd er helemaal zijn voor jezelf zoals je zou willen. Dus houden van jezelf, inclusief al je imperfecties. Ik mag tegenwoordig dingen vergeten of een dag laten liggen. Dat geeft zoveel rust!’

Een dag van zachtheid

De droom en het gesprek met haar zorgt opnieuw voor bewustwording. Het wordt een dag van zachtheid voor mezelf, besluit ik als ik terug ben. Ik kook een heerlijke verse pompoen-linzensoep en maak weer een nieuwe verse groene smoothie. Ik schrijf de eerste stapel kerstkaarten voor de mensen die me lief zijn. Vandaag hoef ik niet te werken van mezelf, ondanks dat alle klusjes, onbeantwoorde mails en nieuwe bedrijfsplannen. Mijn enige klant belt af en ik ben er blij mee. Nu kan ik mijn joggingbroek lekker aanhouden en naar de kerstboomlichtjes staren. In de middag heb ik een afspraak met mijn masseur. Zij is geweldig goed, vooral als ik me moe voel en weinig energie heb, zorgt zij er voor dat ik weer helemaal opgeladen ben. Ik doe een dutje op de bank en mijmer heerlijk weg.

Belofte

Ik denk even terug aan de engelen die ik zag tijdens een van mijn meditaties afgelopen zomer, toen ik besloten had om geen hormoontherapie te doen. ‘Zul je de mensen in de wereld dan ook vertellen over het zelfhelend vermogen van je lichaam? Zul je dan ook iedere dag voluit leven, in het hier en nu?’ vroegen ze me. Met zo’n dag in zachtheid met mezelf, maak ik vandaag mijn gedane belofte weer waar. Morgen is er weer een dag. Maar vandaag geniet ik volop in het hier en nu, van de zachtheid voor mezelf. Zodat ik morgen helemaal opgeladen mijn klanten weer liefdevol kan ontvangen.

Enne… als je niet weet hoe je onvoorwaardelijk van jezelf kunt houden, bekijk dan dit geweldig leuke filmpje. Zij weet hoe het moet!

 

 

Comments

  1. Dag Leonie, een heel mooi boek over hoe je kunt ‘leren’ van jezelf te houden, is: ‘Zelfcompassie’ van Kristin Neff. Een goede website hierover is http://www.zelfcompassie.nl Veel sterkte, liefde en gezondheid wens ik je. Ik vind het inspirerend en motiverend over je proces te lezen. Lieve groet, Lian

Speak Your Mind

*