Afscheid nemen bestaat niet

afscheidVandaag was ik op de begrafenis van de broer van een van mijn beste vriendinnen. Hij overleed 5 weken na de diagnose kanker, net zoals bij mijn broer Jan twee jaar geleden. Een oneerlijke strijd die niet te winnen viel. Wat laat hij veel mensen achter. Wat was vandaag er veel licht in de kerk.

Afgelopen weekend was weer zo’n bizarre Pasen dat in het teken stond van afscheid nemen.
Dit gedicht wat vandaag werd voorgelezen wil ik graag delen, omdat het zo mooi is en het troost geeft:

Je kunt huilen om zijn heengaan
maar je kunt ook blij zijn omdat hij geleefd heeft

Je kunt je ogen sluiten en bidden dat hij terug komt
Of je opent je ogen en ziet wat hij je heeft nagelaten

Je hart zal leeg zijn omdat je hem niet meer ziet,
Of je hart is vol van de liefde die hij je gegeven heeft

Je kunt leven in het verleden,
Of je bent blij met de toekomst omdat het verleden goed was

Je kunt hem herinneren en treuren om het heengaan,
Of je koestert de herinneringen, en laat die voortleven

Je kunt huilen, je afsluiten, leeg zij en iedereen de rug toekeren,
Of je kunt doen wat hij graag wilde,
Lach,
Open je ogen,
Geef liefde en ga door

Ondanks het verdriet van het afscheid dat ik de afgelopen weken gevoeld heb en ook vandaag opnieuw voel, is er ook dankbaarheid. Het afscheid van mijn broer bleek destijds geen echt afscheid te zijn. Zijn ziel leefde voort, wat heb ik een steun van hem gehad tijdens mijn eigen genezingsproces. Marco Borsato zingt het vast niet voor niets: afscheid nemen bestaat niet.

Doorgeven

Ik blij dat ik de kans heb gekregen dat ik het leven mag leven, vol liefde. Dankbaar dat ik mag doorgeven wat ik geleerd heb van mijn genezingsproces van borstkanker. Dat ik nu andere vrouwen mag begeleiden in hun proces naar heelheid en genezing, zoals het weekend ’terug naar je vrouwelijke zelf na borstkanker’ dat ik samen met mijn collega Cindy Bucher ga geven van 7 t/m 9 juni. Ken je vrouwen die worstelen met hun gevoelens van vrouw zijn na de behandelingen en die toe zijn aan een nieuwe stap? Of ben je misschien zelf een vrouw die er naar verlangt om dichter bij jezelf te komen, weer te leren houden van je lichaam en van alles wie je bent als vrouw?  Hier lees je alles over het weekend

 

 

Comments

 1. erg mooi gedicht <3

 2. dag Leonie,

  mooie titel geleend van Marco, maar o zo waar.
  ik ken het gedichtje niet maar onderschrijf het volledig.
  ik wens jullie veel succes met het prachtige initiatief voor het weekend.
  Voor nu kan ik niemand verwijzen!

 3. Cassandra says

  Dag Leonie,

  “Toeval bestaat niet”, zegt mijn broer regelmatig.
  Deze week twee nieuwe gevallen van kanker in de nabije omgeving. Mocht het nodig zijn, dan zou ik dit mooie gedicht heel graag willen gebruiken voor troost en ondersteuning.
  Veel succes met je nieuwe missie!

Speak Your Mind

*